Lindung nilai Mata Wang risiko lindung nilai

Dalam beberapa tahun kebelakangan, pergolakan dalam pasaran Mata Wang mempunyai penukaran kehidupan sukar bagi semua orang yang terlibat yang dibuat dalam mata wang asing. Setiap usahawan atau Eksekutif berurusan dengan mata wang asing perlu tahu mengenai lindung nilai mata wang kerana ia mendedahkan risiko-risiko perniagaan untuk beberapa baru, risiko kadar faedah, Mata Wang penghargaan, dan lain-lain semua ini asing, risiko mata wang risiko-risiko risiko berkaitan dengan Mata Wang untuk pergi, salah satu mesti semua untuk belajar tentang mereka.

Lindung nilai Mata Wang risiko lindung nilai

Ia adalah perbuatan menafikan atau mengurangkan risiko-risiko yang timbul daripada perubahan dalam harga Mata Wang terhadap yang lain. Dalam kata-kata yang lebih mudah, jika anda mempunyai gaji tertentu dalam dolar dalam dua bulan dan telah merancang sewajarnya untuknya, hanya untuk mengetahui bahawa dolar telah meningkat berkaitan dengan Mata Wang sendiri, ia akan membayar anda shelling lebih sebagai ialah who sebagai akibat. Strategi-strategi yang membantu risiko This tempur membayar secara tiba-tiba peningkatan dan pengurangan dalam penghutang jatuh di bawah kuasa yang ' lindung nilai risiko mata wang.

Nota: Terdapat tiga jenis risiko-risiko mata wang asing, iaitu urus niaga risiko risiko (perubahan dalam mata wang asing dan kesannya terhadap urus niaga tunai Syarikat), terjemahan (menilai kesan perubahan kadar pertukaran terhadap keadaan kewangan yang Syarikat) dan risiko ekonomi (mengukur kesan ke atas perubahan kadar pertukaran pada aliran wang tunai sebuah syarikat).

Opsyen untuk lindung nilai risiko Mata Wang

Terdapat banyak cara untuk lindung nilai risiko mata wang. Anda boleh menggunakan salah satu daripada hedgings matawang asing ini untuk kaedah-kaedah perlindungan dan bahaya mata lain, seperti untuk lindung nilai risiko kadar faedah.

Strategi lindung nilai dalaman

Taktik dalaman sebagai memimpin dan ketinggalan memastikan bahawa anda boleh menggunakan agar kadar pertukaran anda membayar kurang dan memperoleh selama-lamanya lebih banyak. Itulah, jika anda boleh menguruskan pembayaran (dibayar lebih awal) Jika anda menjangka untuk menurunkan nilai mata wang tempatan berkaitan dengan mata wang asing. Begitu juga netting yang bayaran dan penerimaan dalam matawang asing yang sama juga akan membantu mengurangkan pendedahan.

Urus niaga hadapan

Lindung nilai dengan urus niaga hadapan Mata Wang adalah agak mudah untuk melaksanakan strategi-strategi lindung nilai. Kerana ini adalah penerimaan Mata Wang atau pembayaran yang dikurung dalam satu kursus khas bagi peratusan yang telah ditentukan pada masa hadapan, tanpa mengira apa harga pasaran semasa pada masa itu. Idea di sebalik istilah ini adalah bahawa kerana kadar pertukaran yang dikunci pada kedua-dua belah, pemiutang dan pemberi pinjaman tidak perlu bimbang tentang turun naik dalam pendapatan dan perbelanjaan, masing-masing.

Niaga hadapan Mata Wang

Ke hadapan Mata Wang dan niaga hadapan yang sama seperti hanya untuk mengunci kadar bagi tarikh yang telah ditetapkan daripada urus niaga pada masa akan datang. Kelebihan mempunyai lebih daripada Mata Wang hadapan, lindung nilai Mata Wang risiko kemukakan kerana ini itulah Pertukaran didagangkan, risiko kaunterparti dihapuskan. Ia juga membantu harga niaga hadapan Mata Wang itu telus dan tersedia untuk peserta pasaran semua mudah.

Swap Mata Wang

Ini transaksi masa-sebenar kadar pertukaran akan urusniaga yang berubah hanya satu perkara yang lain. Swap ini digunakan untuk melindung nilai risiko kadar faedah yang mereka kedua-dua pihak tetap dan terapung kadar tanggungan boleh bertukar.

Opsyen Mata Wang

Opsyen Mata Wang adalah instrumen kewangan yang memberi hak tetapi bukan kewajipan untuk membeli atau menjual Mata Wang tertentu pada kadar pertukaran yang telah ditetapkan. Sementara opsyen panggilan memberikan pemegang hak untuk membeli matawang tersebut pada harga yang dipersetujui, memberikan dia pilihan yang meletakkan hak untuk menjual pada harga yang telah dipersetujui, tanpa mengambil kira harga pasaran yang tidak menguntungkan yang sama.

Ini adalah sebahagian daripada kaedah tradisional lindung nilai risiko mata wang. Berikut adalah beberapa strategi baru untuk mencapai yang sama, bahawa sesetengah syarikat, seperti UBS telah ke hadapan untuk pelanggan-pelanggan mereka.

Ke hadapan boleh dibatalkan

Sesetengah syarikat menyediakan instrumen boleh dibatalkan kemukakan bahawa yang membenarkan matawang untuk menyelesaikan lindung nilai aliran wang tunai secara bulanan. Instrumen tersebut tidak memerlukan apa-apa bayaran premium dan memberikan kadar berbanding di pasaran hadapan yang lebih baik, tetapi di sisi lain, aliran tunai adalah tidak dijamin dan akan sentiasa kurang menguntungkan berbanding kadar lani.

Pelbagai set semula ke hadapan

Ini adalah instrumen yang berdasarkan kehendak pasaran dan sangat sesuai untuk anda, jika anda berfikir bahawa dengan kadar pertukaran matawang antara dua matawang akan dalam band atau julat tertentu. Selagi harga kekal pada jarak anda telah ditetapkan, boleh berkesan lindung nilai Mata Wang risiko mendapatkan forward yang positif kadar anda. Ini adalah satu pelan yang sempurna untuk membantu melindungi daripada senario kes terburuk dan tiada premium yang dikehendaki. Itulah sisi lain, jika harga menembak di atas atau di bawah Banjaran yang dijangkakan, anda perlu keluar harga yang masih lebih buruk daripada senario terburuk di mana uang.

Pembalikan semula risiko

Strategi risiko lindung nilai Mata Wang ini memberi perlindungan ke atas kerugian dalam erti perkataan penuh. Malangnya, strategi ini merupakan penyertaan yang terhad dalam pasaran profesional dengan topi dan kadar yang kadang-kadang adalah lebih buruk daripada kadar hadapan semasa dipetik di pasaran. Sekali lagi, kelebihan adalah bahawa anda tidak perlu membayar premium, anda akan dilindungi sepenuhnya terhadap senario terburuk yang mungkin dan anda mempunyai keupayaan untuk menyusun semula penarikbalikan risiko anda pada bila-bila masa.

Menendang ke hadapan

Buat tetapi tidak di-kurangnya, This Mata Wang strategi lindung nilai, lindung nilai menyediakan perlindungan untuk penyertaan risiko dan upside kelemahan bersyarat bagi pergerakan harga. Manakala manfaat ke peringkat sepakan masuk dengan premium tiada permulaan, penuh lindung nilai perlindungan dan penyusunan semula Kemudahan, anda adalah untuk teruk tambang mati sebagai kick-in tahap yang telah dicapai.

Syarikat di seluruh dunia telah menggunakan instrumen kewangan seperti kontrak hadapan dan swap Mata Wang dan dilindung nilai risiko mata wang mereka. Tetapi sekarang, kerana pasaran hutang seluruh dunia membuka kepada sipeminjam dengan bunga asing, semakin ramai syarikat-syarikat yang digunakan untuk menampung bon hasil daripada ekonomi tempatan dan mempelbagai akses kepada Peminjam yang lebih banyak. Lindung nilai risiko mata wang adalah satu langkah yang sangat penting dalam perancangan kewangan dan jika dilakukan dengan baik, menghidangkan baik pengurusan kewangan jangka panjang.

Leave a Reply